Veroorzaakte Facebook crypto plannen een enorme antitrust rechtszaak?
Last Updated on 23 maart 2021 by CryptoTips.eu
Een ietwat verrassende nieuws trof Facebook deze week toen de meeste Amerikaanse staten samenwerkten en een antitrust rechtszaak aanspanden tegen het grootste sociale mediaplatform. Je hebt dit misschien niet op tv gezien (of op je Facebook feed) omdat het zakelijk nieuws is, maar dit is potentieel enorm. Het bedrijf van Mark Zuckerberg zou gedwongen kunnen worden om in kleinere delen op te splitsen, net zoals de oliegigant Standard Oil aan het begin van de vorige eeuw moest doen.
Hoewel de Europese Unie al lang antitrustzaken heeft aangespannen tegen verschillende Silicon Valley bedrijven zoals Apple, Google en Facebook, is deze van de VS vrij nieuw en verrassend. Over de hele linie kan men het erover eens zijn dat Facebook te groot is, maar de timing van de klacht is opmerkelijk. De staten hadden in ieder geval kunnen wachten tot de verkozen president Joe Biden werd beëdigd.
- 🎁 Claim gratis €10 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Overname geschiedenis
De Federal Trade Commission (FTC) zorgde ervoor dat iedereen in de VS aan boord was met de klacht. Met uitzondering van Alabama, Georgia, South Carolina en South Dakota voldeden alle staten en dienden zij de aanklachten in. Naast de oorspronkelijke eis om het bedrijf op te splitsen, willen openbare aanklagers dat Facebook stopt met het opleggen van voorwaarden aan softwareontwikkelaars. De FTC stelt dat Facebook het door deze verplichting moeilijk maakt voor anderen om te concurreren.
How does a Facebook antitrust suit affect Facebook's Libra/Diem if a breakup is ordered? https://t.co/uVCWS8vVd1 🚀 Bet with $BTC via ⟶ https://t.co/IZRIXuhFIf √ pic.twitter.com/0qgneN394N
— Crypto Trader Pro 🇺🇸 (@CryptoTraderPro) December 10, 2020
Verder wil de FTC dat Facebook vanaf volgend jaar altijd voorafgaande goedkeuring moet vragen voor eventuele toekomstige overnames of fusies. Sinds de heer Zuckerberg Facebook in 2004 lanceerde (ja, dat is 16 jaar geleden), creëerde de social media gigant een online gebruikersmarktplaats met veel nevenactiviteiten zoals Instagram en WhatsApp. Facebook wordt er nu van beschuldigd al deze bedrijven te hebben gekocht (en in veel gevallen te veel betaald), omdat het wist dat deze bedrijven anders zouden uitgroeien tot rivalen.
Libra of Diem
Toch lijkt iets de regelgevende autoriteiten in de VS in de war te hebben gebracht, aangezien zowel de Instagram als de WhatsApp aankopen lang geleden zijn gedaan. Sommige analisten zien een vreemd toeval in het blokkeren van de lancering van Libra van Facebook, de eigen stablecoin die het wilde uitrollen, en deze antitrustzaak.
Libra (nu Diem genoemd) werd oorspronkelijk geblokkeerd door het wereldwijde financiële systeem dat het als een bedreiging voor hun bestaan zag. Aangezien de heer Zuckerberg en zijn bestuur besloten om het project dit jaar te vernieuwen en Libra 2.0 te lanceren, in directe concurrentie met ’s werelds centrale banken die niet al te enthousiast zijn om een social media platform met 2 miljard gebruikers zijn eigen stablecoin te laten lanceren, zouden politici in het geheim samenkomen om voor eens en altijd te besluiten hoe ze met Facebook om gaan.
Het plan is nog steeds om volgend jaar de eigen cryptomunt van Facebook te lanceren, maar velen vragen zich af of Zuckerberg daarmee door wil gaan, gezien de enorme antitrustzaak die zijn bedrijf bedreigt.
Facebook Libra to launch in January 2021. Here's my (antitrust) assessment of it: https://t.co/cVRNCQvsom (via @michlawreview).
— Thibault Schrepel (@LeConcurrential) December 2, 2020
News: https://t.co/HryZQ0fs1B.
Inmiddels is het inderdaad mogelijk dat Facebook in ieder geval een deel van zijn kroonjuwelen moet opgeven om zo groot te blijven als het is. Zal een belofte om de crypto markt niet te betreden voldoende zijn?
Komen toezichthouders hierna voor Bitcoin?
vadim.zhakupov@gmail.com / Depositphotos.com