Ontology werkt samen met Chainlink aan beveiligde off-chain verbindingen

Last Updated on 24 juli 2020 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / jeroen@decntre.com

Helaas gaat de wereld van cryptocurrency vaak gepaard met criminelen die uit zijn op je cryptocurrency. Vooral nieuwe investeerders zijn vaak slachtoffer van cryptocurrency scams. Het is soms ook moeilijk om scams te onderscheiden van legitieme services. In dit artikel belichten wij een aantal veelvoorkomende crypto scams waar je als investeerder ver uit de buurt moet blijven. Een gouden regel in de wereld van cryptocurency is: als het te mooi is om waar te zijn dan is dat ook zo.

Advertentie.

Phishing (gebruik van nep kopie websites)

Dit is een veelgebruikte methode door criminelen. Niet alleen in de crypto wereld, maar overal waar er met geld gehandeld wordt. Banken hebben hier ook enorm veel last van. Een crimineel maakt een website volledig na en zet dit online. Door bijvoorbeeld advertenties in te kopen probeert hij bezoekers naar zijn neppe website te leiden. Een andere veelgebruikte methode is via nep e-mailberichten die afkomstig zijn van het bedrijf zelf. Als de gebruiker vervolgens inlogt dan worden deze gegevens naar de crimineel verstuurt. Zelfs account met een geactiveerde 2 factor authenticatie kunnen met deze methode overgenomen worden. Zo’n 2FA code blijft namelijk minimaal voor 30 seconden geldig.

Binance phishing voorbeelden

Ons advies is om websites van cryptocurrency brokers of exchanges altijd op te slaan in je favorieten. Gebruik nooit een link uit een e-mailbericht of van een zoekmachine. Controleer altijd voordat je inlogt of de URL (websitenaam) klopt. Vaak is er net 1 letter anders, waardoor deze cryptocurrency scam moeilijk te zien is. Bekijk de afbeelding voor een aantal voorbeelden van Binance phishing URL’s.

Let op: een groen slotje en https is tegenwoordig gratis te verkrijgen. Vrijwel iedere phishing website maakt hier gebruik van. Controleren of er een slotje staat is onvoldoende om er zeker van te zijn dat het geen phishing website betreft. Bekijk hier hoe je je exchange account beveiligt.

Bitcoin Revolution scam (advertenties van bekende Nederlanders)

Voorbeeld Bitcoin Revolution advertentieAan deze advertenties is de afgelopen tijd veel aandacht besteed. Het kan goed zijn dat je ze wel eens gezien hebt. Advertenties van Ali B, Jort Kelder en Humberto Tan, die afkomstig lijken van een gerenommeerde nieuwswebsite, zoals NOS of De Telegraaf. In de advertentie staat dat zij een geheim hebben ontdekt hoe je snel veel geld kan verdienen. En vervolgens word je doorgeleid naar de Bitcoin Revolution of Bitcoin Code pagina. Eigenaren van deze advertenties kopen vooral advertenties in op populaire platform als Google, Facebook en Instagram. Hierdoor worden ze met hogere prioriteit getoond dan andere berichten.

Deze pagina’s worden gecreëerd door promoters van het Bitcoin Revolution programma. Voor iedere klant die zij aanbrengen ontvangen de promoters een vergoeding, die wel kan oplopen tot $800. Ze proberen onwetende mensen te misleiden met valse informatie en hopen dat ze geld gaan storten. Als je je aanmeldt voor de Bitcoin Revolution dan word je doorverwezen naar een CFD broker. Dit is niet zozeer illegaal, maar wel zeer risicovol en er wordt gekozen voor brokers die hoge transactiekosten in rekening brengen. Zeker als beginnende investeerder kan je hier snel veel geld verliezen.

Ook word je opgebeld door een Nederlands sprekend persoon. Hij helpt je met het aanmelden en probeert je ervan te overtuigen om geld te storten. Hij vertelt je ook dat een bepaalde munt of aandeel in de toekomst erg hard gaat stijgen. De kans is zeer groot dat je het geld kwijtraakt door het hoge risicogehalte. Het feit dat je zogenaamde inside informatie krijgt maakt dit een cryptocurrency scam. Het platform waar je naar verwezen wordt is een legitiem bedrijf met licenties. De licenties zijn overigens verkregen via een schimmige constructie, maar er wordt wel uitbetaald wanneer je winst maakt.

Zo gaan ze vaak te werk:

  1. Je wordt via een valse advertentie/e-mailbericht naar het platform geleid. Jou wordt hoge rendementen beloofd door middel van een automatische trading bot.
  2. Doordat je tijdens je aanmelding je telefoonnummer hebt opgegeven wordt je opgebeld (vaak door iemand die Nederlands of Vlaams spreekt) om vertrouwen te wekken.
  3. Je wordt verleid om een relatief klein bedrag te investeren van een paar honderd euro (meestal € 250).
  4. In je (nep) portaal zie je dat dit bedrag ineens veel hoger is geworden door de automatische handelsrobot.
  5. Je wordt opnieuw opgebeld met de vraag of je meer wilt investeren.
  6. Het geld opnemen is niet mogelijk en de rendementen die je ziet in je portaal zijn nep.

Ook Opgelicht heeft hier aandacht aan besteed, zie onderstaande video:

YouTube video

Ons advies is om geen gebruik te maken van Bitcoin Revolution of andere varianten van dit programma. Waarom zou iemand zijn geheime methode delen als je er zoveel winst mee kan maken?

Verdubbeling van je cryptocurrency (cryptocurrency give away)

Deze methode wordt vooral via Twitter en Telegram toegepast. Onder een populaire post op Twitter zie je een reactie (vaak bovenaan) een cryptocurrency give away van een bekend crypto bedrijf of persoon. Dit kan bijvoorbeeld Binance, Coinbase of Elon Musk zijn. In het bericht staat een website waar jij jouw gratis cryptocurrency kan claimen.

Twitter Cryptocurrency Scam

Als je de website bezoekt zie je dat je eerst ter verificatie eenmalig een bedrag in Bitcoin of Ethereum moet overmaken. Als het bedrag overgemaakt is, wordt je cryptocurrency (zogenaamd) verdubbeld of vertienvoudigd. Wanneer je je cryptocurrency hebt overgemaakt ontvang je uiteraard niets en ben je alles kwijt.

Criminelen worden steeds ingenieuzer met deze scam. Zo worden bijvoorbeeld accounts met een vinkje gehacked en van naam gewijzigd om meer vertrouwen te wekken. Ook zie je altijd reacties van bots dat ze succesvol cryptocurrency hebben ontvangen. Deze posts staan bovenaan omdat de criminelen met bots veel likes plaatsen en veel reacties onder de reactie plaatsen. Die reacties krijgen vervolgens ook veel likes, zoals je op de afbeelding hierboven kan zien.

Cryptocurrency give away scam
Website die je ziet als je op de link klikt

In 2020 proberen scammers ook via YouTube mensen op te lichten. Hierbij worden accounts gehacked met veel volgers en daarop wordt een ‘live stream’ getoond met ook weer een give away.

Ponzifraude of piramidespellen

Dit zijn platformen die ongelooflijk hoge rendementen beloven. De percentages liggen meestal rond de 1% per dag of hoger. Dit soort percentages zijn in 99.9% van de tijd een crypto scam. Nieuwe investeerders betalen meestal voor oudere investeerders, waardoor het platform rendabel blijft wanneer er nieuwe leden bijkomen. Zodra dit stopt dan stort het platform in elkaar en verdwijnen de eigenaren met alle cryptocurrency. In sommige gevallen wordt een platform zonder aanleiding offline gehaald en verdwijnen de eigenaren.

Om vertrouwen te wekken betalen ze de eerste weken/maanden/jaren goed uit, zodat veel mensen een bewijs van betaling zien. Ook hebben deze programma’s altijd een partnerprogramma, waarmee veel geld te verdienen valt. Het partnerprogramma bevat vaak ook meerdere lagen, net als een piramide. Er zijn vervolgens een hoop mensen die dit platform aanraden aan hun volgers. Na verloop van tijd stopt het platform met uitbetalen en gaat offline. Vaak staat je geld ook enkele dagen/weken/maanden vast, waardoor je niet zomaar al je geld van het platform af kan halen.

De meeste mensen weten dat het een piramidespel betreft, maar hopen toch geld ermee te verdienen. Het is erg risicovol om mee te doen en wij adviseren je om hier niet aan deel te nemen. Houd altijd in je achterhoofd dat al je winsten ten koste gaat van andere investeerders. Bekijk hier een legitieme manier om met cryptocurrency rente te verdienen.

Pump and Dumps

Deze methode was vooral in 2017 erg populair, maar komt nog steeds op kleine schaal voor. Via Telegram word je gelokt naar een speciale Pump and Dump groep. In een Pump and Dump groep zitten tientallen gebruikers die allemaal rond dezelfde tijd een bepaalde cryptocurrency gaan kopen. De groepsleider geeft een tijd aan wanneer de cryptocurrency bekend gemaakt wordt en de gezamenlijke pump wordt gestart. De meeste mensen van de groep weten dus niet welke cryptocurrency gepumped wordt.

Voor de pump zorgt de groepsleider en een paar andere mensen die in het complot zitten dat zij de cryptocurrency aangeschaft hebben. Op de afgesproken tijd maken zij de munt bekend en start iedereen met het kopen van de munt. Hierdoor stijgt de prijs snel, waardoor veel mensen tegen een hoger bedrag de munt moeten kopen. Ook worden trading bots en andere investeerders getriggerd door de snelle prijsstijging. De groepsleider en de andere mensen in het complot verkopen hun crypto’s op het hoogste punt. Vervolgens zakt de prijs en hebben de meeste mensen te veel betaald voor de crypto die zij nu bezitten. De enige winnaars zijn de groepsleider(s) en andere mensen die in het complot zitten. Veel exchanges bewapenen zich tegen deze scam door beveiligingen tegen pump and dumps.

Simkaart swapping

Dit is een erg geniepige methode, en wordt vaak alleen toepast bij mensen waarvan criminelen weten dat ze veel cryptocurrency hebben. Zeker voor mensen die hun 2 factor authenticatie via SMS hebben lopen of hun wachtwoord kunnen herstellen via SMS. Met de simkaart swapping methode vraagt een crimineel een kopie van jouw huidige simkaart aan bij je provider en laat dit versturen naar zijn eigen adres. Door social media en overige informatie online kan een crimineel een profiel van zijn slachtoffer maken. Op die manier kan hij simpele vragen als geboortedatum of woonadres eenvoudig beantwoorden. Met deze informatie belt hij de provider op met de vraag of hij een nieuwe simkaart mag. Ter controle worden een aantal vragen gesteld waar hij het juiste antwoord op heeft. Vervolgens vertelt hij dat de simkaart op een ander adres bezorgd moet worden. Wanneer de hij de simkaart activeert wordt de andere simkaart gedeactiveerd. Bij een succesvolle activatie kan de crimineel wachtwoorden resetten en inloggen bij partijen waar 2 factor authenticatie verloopt via SMS. Hier lees je een bericht van een slachtoffer.

Hoe kan je je hier zelf tegen bewapenen:

  • Neem contact op met je provider en schakel de hoogste beveiliging in. Zorg er ook voor dat een simkaart alleen naar bekende adressen verstuurd mogen worden. Bij twijfel moet de simkaart persoonlijk op het hoofdkantoor opgehaald worden
  • Schakel alleen 2 factor authenticatie in via een authenticator app
  • Zorg ervoor dat er weinig bruikbare informatie publiekelijk over je te vinden is

Dit waren de zes meestvoorkomende cryptocurrency scam methodes. Is er een nieuwe scam opgedoken, waarvan jij denkt dat wij deze moeten vermelden? Laat het dan weten via de reacties of neem contact met ons op.