Nederlandse AMLD5 wetgeving heft hogere belastingen van crypto industrie

Last Updated on 16 april 2020 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / jeroen@decntre.com

Het Nederlandse ministerie van Financiën heeft de vijfde antiwitwasrichtlijn van de Europese Unie (bekend als AMLD5) op zo een rare manier geïnterpreteerd dat het voor crypto bedrijven op serieuze kosten kan neerkomen.

De kosten van het toezicht, dat wordt overgelaten aan de Nederlandse Centrale Bank (gekend als De Nederlandsche Bank ofwel de DNB) worden doorberekend aan de crypto bedrijven.

Een recent rapport suggereert echter dat deze nieuwe nalevingskosten hoger zullen zijn dan die van traditionele trust- en creditcardmaatschappijen.

Advertentie.

Eén richtlijn, zevenentwintig variëteiten

AMLD5 zou in de hele EU voor meer transparantie en een uniforme aanpak van de antiwitwasmaatregelen moeten zorgen. Het was een regelgeving die door het Europese parlement werd gesluisd vorig jaar tijdens de laatste maanden van de dienst van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Sommige mensen beweren dat het een cadeautje was voor de grote bankindustrie in zijn eigen land Luxemburg om de groei van crypto tegen te houden.

De verschillende lidstaten hebben elk verschillende interpretatie van de richtlijn geïmplementeerd, waarbij vaak de eigen belangen voorop stonden.

In Nederland wordt het ministerie van Financiën er bijvoorbeeld van beschuldigd zijn bevoegdheden over de aanstelling van de DNB om toezicht te houden op cryptocurrency-bedrijven te hebben overschreden.

Advocaat Frank ‘t Hart heeft onderzocht hoe het Ministerie van Financiën haar voorstellen aan het Nederlandse parlement heeft gepresenteerd. Hij claimt dat de kosten voor het handelen in crypto in Nederland hiermee veel te duur zullen worden.

Zelfs voordat AMLD5 in januari van dit jaar in werking trad, waren velen reeds erg kritisch over de benadering van de richtlijn door de Nederlandse autoriteiten. Zo verhuisde Deribit, een beurs voor futures en opties, haar activiteiten naar Panama.

Eerder deed ook Kyberswap dit met een verhuizing van Malta naar de Britse Maagdeneilanden.

Andere Nederlandse bedrijven zoals Coingarden en Cryptokado moesten noodgedwongen hun deuren sluiten. Bitmymoney heeft het klantenbestand van Coingarden gelukkig overgenomen.

34.000 euro kosten voor bedrijf met drie man

Nu meer informatie over het voorstel openbaar is gemaakt, lijkt het erop dat de vijftig Nederlandse crypto bedrijven die actief zijn in het land zo’n € 1,7 miljoen vergoedingen moeten betalen voor het toezicht van de centrale bank.

Voor Bitkassa bijvoorbeeld, een bedrijf dat maar drie mensen in dienst heeft, zouden de vergoedingen zo’n goede 34.000 euro bedragen, ofwel een veel te hoog bedrag.

Als deze maatregel wet wordt, kunnen ze ertoe leiden dat een groot aantal crypto gerelateerde bedrijven zullen gesloten.