Meer crypto hacks in 2019, maar minder buit

Last Updated on 21 februari 2020 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / jeroen@decntre.com

Onderzoeksbureau Chainalysis komt met een teaser van een totaaloverzichtsrapport van alle crypto hacks die het afgelopen jaar plaatsvonden. Vorige week publiceerde het bedrijf nog een analyse van de hoeveelheid Bitcoin die gebruikt wordt voor criminele transacties (en werd daarna op hun plek gezet door Binance CEO Changpeng Zhao).

Het bedrijf presenteert enkele interessante conclusies in het Chainalysis 2020 Crypto Crime Report.

Advertentie.

Meer crypto hacks in 2019

Er vonden in 2019 in totaal meer hacks plaats dan in welk jaar daarvoor, maar de buit was telkens kleiner. Dit wijst op zowel een betere beveiliging, maar komt natuurlijk ook omdat er meer platformen zijn. Waar 2018 nog een absoluut topjaar was voor cryptohackers en in totaal 789 miljoen euro gestolen werd, viel dat totaal terug tot 254 miljoen euro in 2019.

In de meeste gevallen vorig jaar konden de hackers crypto buitmaken door de hot wallet van het platform over te nemen. In 2019 werden onder andere de volgende exchanges gehacked: Binance, BitHumb, Bitrue, DragonEx en Bitpoint.

Verder kwam geen enkele van de 11 hacks die plaatsvonden in 2019 ook maar in de buurt van de absolute recordhouders; de Coincheck hack uit 2018 en de wereldberoemde sluiting van Mount Gox uit 2014.

Mt. Gox drama

De Mt. Gox hack uit 2014 is nog steeds een dramatische herinnering voor handelaren die gebruik maakte van de exchange. Het platform verhandelde op dat ogenblik ongeveer 70% van alle Bitcoin wereldwijd, een echte monopolie dus.

Na enkele maanden van problemen stuurde het op 7 februari een persbericht uit waarbij het zijn klanten meldde dat vanaf dat moment alle opnames verboden waren. Het bedrijf had tijd nodig om een overzicht te maken van hoeveel geld het verloren had door een gigantische hack.

Het bedrijf probeerde de schade nog te herstellen maar diende uiteindelijk te sluiten op het eind van diezelfde maand. Bitcoin verloor in die periode 36% van zijn waarde.

Bekijk hier hoe je je online accounts zo goed mogelijk beschermd tegen criminelen.