Heeft PayPal een soortgelijke versie van Facebook Libra gelanceerd?


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / jeroen@decntre.com

In 2019 was er eens een wereldwijde website genaamd Facebook die op een dag besloot: hé, laten we de financiële wereld overnemen, en toen reageerde de wereld van geld: laten we dat niet doen. Dat is het verhaal van Libra in een notendop. Oké, oké, het is een beetje ingewikkelder dan dit, maar je begrijpt het wel. Het verhaal wordt nu in detail verteld in het nieuwe boek van David Gerard genaamd: Libra Shrugged – How Facebook Tried to Take Over the Money.

Advertentie.

John Galt

Het nieuwe boek van Gerard is natuurlijk een woordspeling van de beroemde roman Atlas Shrugged van Ayn Rand. Voor lezers van dit werk geloof ik natuurlijk niet dat Mark Zuckerberg John Galt is, hoewel je zou kunnen zeggen dat hij de wereld op de een of andere manier heeft veranderd.

In ieder geval vertelt het boek hoe Libra 1.0 werd geblokkeerd door het wereldwijde financiële systeem dat het als een bedreiging voor hun bestaan ​​zag en hoe Zuckerberg en zijn bestuur besloten om het project dit jaar te vernieuwen en Libra 2.0 te lanceren. In directe concurrentie met de centrale banken, die er niet zo happig op zijn om een ​​social media platform met 2 miljard gebruikers hun eigen stablecoin te laten lanceren.

De auteur onthult echter één interessant feit. Hij stelt dat:

If you’re buying something where the price isn’t listed in Libras, what you pay will go up and down from day to day—welcome to the currency markets! Get used to doing quick calculations whenever you want to buy something. Or just ignore the Libras, and use your local currency in the Libra system—like you would in PayPal.

Het geheim van PayPal

Nou, het is inderdaad zeer interessant dat Gerard winkelen vergelijkt met Libra van Facebook, net als een vergelijkbare service aanbieden op PayPal. Trouwe lezers van deze site weten maar al te goed dat toen PayPal een maand geleden aankondigde dat ze de wereld van crypto zouden betreden, andere bedrijven waarschuwden dat PayPal met een akelig geheim kwam.

Satoshi Labs, het bedrijf dat hardware wallet Trezor beheert, zei destijds:

Users will not have the key to their own coins, while on the other they intend to “provide account holders with educational content to help them understand the cryptocurrency ecosystem”. The idea that anyone informed about bitcoin would agree to not holding their private keys might indicate that this educational content will overlook the fundamental rule:  Not your keys; not your coins.

Het lijkt erop dat de PayPal maffia doorging en deed wat de financiële wereld al die tijd vreesde dat Facebook zou doen. Hoewel ze niet hun eigen cryptomunt hebben gemaakt, opereert PayPal wel binnen zijn eigen ecosysteem en creëert daarmee een eigen financiële ecosfeer.

Limited release van Facebook Libra in januari

FT meldde gisteren dat Facebook in januari 2020 de Facebook Libra crypto gaat lanceren. Het is nog niet officieel bevestigd door Facebook, maar het artikel meldde over drie personen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de token. Het oorspronkelijke plan van Facebook kende veel weerstand van regeringen en autoriteiten. De bron van het artikel vertelde FT dat Facebook van plan is om het oorspronkelijke plan beperkt te lanceren. De Libra cryptovaluta zal worden gedekt door de Amerikaanse dollar, maar nog niet door andere fiat valuta’s. Dus op de euro moeten we nog even wachten.