$93k Bitcoin en Zuid-Korea wil nu al waarschuwen voor een Dogecoin bubbel

Last Updated on 14 november 2024 by CryptoTips.eu

Een opmerkelijk verhaal in de ‘Korea Times’ gisteren, zowat de grootste Engelstalige krant in Zuid-Korea. Die vertelde dat handel in Dogecoin op dit ogenblik groter was dan handel in Bitcoin in het land. Ook waarschuwde het artikel meteen voor een mogelijke bubbel. Dat Dogecoin populair is in Seoul hoeft niet te verbazen. Jonge Zuid-Koreanen zijn sinds jaren grote fan van cryptomunten, en zijn steeds een stuwende kracht achter de opgang van memecoins.

Maar, de Zuid-Koreaanse regering heeft een kwalijke historie met het waarschuwen voor bubbels in crypto en het zal dus heel voorzichtig moeten zijn met de huidige situatie.

Ondertussen blijft Bitcoin maar records breken. De hoogste prijs die in de afgelopen 24 uur werd betaald op het moment van schrijven was $93.400. Het lijkt er dus op dat $100.000 vóór het einde van het jaar heel goed mogelijk is.

Advertentie.

2017-2018

Om uit te leggen waarom de Zuid-Koreaanse regering erg voorzichtig zal moeten zijn met enige publieke verklaring over Dogecoin (of Bitcoin) op dit ogenblik, moeten we terug naar 2017 en 2018. Tijdens de winter van 2017 hoorden we hier in Europa voor de eerste keer verhalen over jongeren in Tokyo (Japan) en Seoul (Zuid-Korea) die slapend rijk werden door investeringen in Bitcoin, dat toen voor de eerste keer aan $20,000 handelde. Volgens Japanse en Zuid-Koreaanse media hadden ongeveer een derde van de jeugd een investering gedaan in Bitcoin.

Aangezien hun lokale munten kleiner zijn (de Yen en de Won) dan in Europa of de Verenigde Staten (de Euro en de Dollar), en hun huizenmarkt toen al veel te duur leek voor de jeugd, was het niet zo verwonderlijk dat veel jongere Aziaten wel iets zagen in Bitcoin.

Eerst werd een populair Zuid-Koreaans crypto-platform gehackt, mogelijk door Noord-Korea. Echter, de jeugd was zo verknocht aan Bitcoin dat de prijs verder steeg.

Het werd zo erg dat de Zuid-Koreaanse regering eind December 2017 officieel waarschuwde dat cryptmunten een bubbel konden vormen.

Bitcoin, dat half December 2017 piekte, verloor daarna 65% in de volgende twee maanden. Jongeren verloren hun investering en verkochten met verlies in vele gevallen.

Probleem voor de Zuid-Koreaanse en Japanse regering is dat veel van die jongeren op dit ogenblik (2024) beseffen dat ze eigenlijk maar één ding hadden moeten doen: afwachten. Als ze dat hadden gedaan, dan hadden ze nu een winst van 400% opgestreken.

2021 run

Op dit ogenblik is op de Zuid-Koreaanse platformen van Bithumb en Upbit een zelfde fenomeen merkbaar sinds een week of zo. Interesse voor Bitcoin piekt, maar die voor Dogecoin is nog veel groter.

Dat komt omdat veel Zuid-Koreaanse jongeren goed weten wat er in 2021 gebeurde (toen Dogecoin van 6 cent naar 70 cent steeg in twee maanden tijd nadat Elon Musk er herhaaldelijk over sprak).

Eerder deze week benoemde Donald Trump de Tesla CEO tot minister van efficiëntie, in een nieuwe afdeling binnen zijn regering die Department of Government Efficiency zal heten (ofwel D.O.G.E.). Crypto-beleggers zijn heel erg enthousiast natuurlijk.

In Azië houden ze echter hun hart vast. Wat als Chinese, Zuid-Koreaanse en Japanse jongeren allen samen beslissen om massaal Dogecoin aan te kopen (ook al mag dat in China officieel niet). Wordt het een nieuwe bullrun?

Het is duidelijk dat de Zuid-Koreaanse pers nu al waarschuwt, nu Dogecoin rond de 40 cent handelt en alweer een winst van 100% op één week liet zien, maar wat zullen ze doen als Dogecoin echt naar 1 dollar stijgt? Waarschuwen of niet? En zullen Zuid-Koreaanse investeerders hun advies wel volgen als ze dat doen?


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / jeroen@decntre.com