Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Tokens
  3. Wat is token burning?

Wat is token burning?

Voor het merendeel van de cryptomunten die op de markt zijn terug te vinden geldt dat ze er stelselmatig meer tokens bijkrijgen. Althans, er worden meer tokens in omloop gebracht. Dat geldt bijvoorbeeld voor de nummer één cryptomunt Bitcoin. Naar verwachting is het dan ook zo dat de laatste token pas in het jaar 2140 in omloop zal worden gebracht. Voor andere cryptocurrencies geldt evenwel dat ze druk bezig zijn met het inperken van de hoeveelheid tokens die in circulatie zijn. Zoiets noemen we een token burn. Wat dit nu precies is en vooral wat het nut is voor het verbranden van tokens laten we je graag ontdekken hier op deze pagina.

Wat is een token burn en hoe wordt ze uitgevoerd?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat een token burn nu precies is en bovendien ook naar hoe ze wordt uitgevoerd. Voor elke token die in omloop is geldt dat ze deel uitmaakt van de zogenaamde tokenomics van een project. Het vergroten van het aantal circulerende tokens is in de praktijk vrij eenvoudig realiseerbaar. Hiervoor kunnen er namelijk in de praktijk uiteraard gewoon nieuwe tokens worden aangemaakt. Het uit omloop halen van een token is een stuk minder voor de hand liggend. Hiervoor kan er namelijk niet eenvoudigweg een cijfertje worden aangepast, in tegendeel. Om dit te kunnen realiseren moet een token worden verbrand.

Een token burn kan worden gerealiseerd door een token naar een niet bestaand of foutief adres te sturen. Het gaat hierbij dus om een adres dat aan niemand toebehoort. Dat zorgt ervoor dat ook niemand over de mogelijkheid of bevoegdheid beschikt om aan deze tokens te kunnen komen. Het uiteindelijk resultaat is dus dat deze tokens nooit nog gebruikt kunnen worden. Overigens is het fout om op basis hiervan te stellen dat de hoeveelheid tokens in omloop van de cryptomunt in kwestie niet meer kan toenemen. Het achterliggende team kan er immers altijd voor kiezen om alsnog nieuwe tokens in circulatie te brengen.

Kan je als gebruiker ook zelf een token burn uitvoeren?

In de regel is het zo dat het team van een bepaalde cryptomunt beslist om een token burn uit te voeren. Voor verschillende coins zoals voor bijvoorbeeld de BNB-token van Binance geldt zelfs dat daarvoor een soort van algoritme voor werd gecreëerd. Dit gezegd hebbende zou je er eigenlijk ook als gebruiker van een bepaalde cryptomunt voor kunnen kiezen om een burn uit te voeren. Dit doe je door de tokens naar een niet-bestaand adres te sturen. Op zich is dat dus een mogelijkheid, maar interessant is het niet. Doe je dit? Dan zijn je tokens immers onherroepelijk verloren. Dat geldt dan uiteraard eveneens voor de waarde van die tokens.

Token burnen is dus toch eigenlijk helemaal niet interessant? Of wel?

De bovenstaande informatie zal je ongetwijfeld duidelijk hebben gemaakt dat het burnen van tokens in de praktijk gepaard gaat met een bepaald nadeel. Door tokens te burnen zorg je er immers voor dat een bepaalde hoeveelheid aan tokens uit circulatie worden gehaald. Met andere woorden, hun waarde verdampt. Toch zijn er verschillende projecten die ervoor kiezen om dat te doen. Voor veel van deze projecten geldt bovendien dat ze het wellicht in de praktijk niet goed zouden doen wanneer ze geen token burning zouden uitvoeren. Er zijn dan ook zeker een aantal voordelen aan verbonden.

Het belangrijkste voordeel verbonden aan het verbranden van tokens heeft te maken met het feit dat je op die manier een impuls kan creëren voor de waarde van die token. Met andere woorden, door het uitvoeren van een dergelijke burn wordt het mogelijk om extra waarde te creëren. Naarmate er meer tokens worden verbrand neemt de hoeveelheid in circulatie logischerwijs af waardoor de token schaarser wordt. Een asset welke schaarser wordt zal in de praktijk ook automatisch in waarde stijgen en dat is natuurlijk precies wat je wil als investeerder.

Soms niet zomaar een optie, maar een absolute must

In het merendeel van de gevallen is het zo dat het burnen van tokens de keuze is van het achterliggende team achter de munt. Dat is echter niet altijd zo. In bepaalde situaties is het namelijk zo dat er gebruik wordt gemaakt van het zogenaamde Proof-of-Burn algoritme. Het gaat hierbij om een mechanisme dat vergelijkbaar met bijvoorbeeld Proof of Stake wordt gebruikt voor het bereiken van overeenstemming binnen het netwerk. In dit geval is het zo dat nodes verantwoordelijk zijn voor het verbranden van tokens. Dit gebeurt middels het token burn principe. Wanneer een cryptomunt gebruik maakt van het Proof-of-Burn consensus algoritme spreekt het dan ook bijgevolg voor zich dat ze niet anders kan dan er op regelmatige basis voor kiezen om tokens te verbranden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *