Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Investeren
  3. Wat is een ICO?

Wat is een ICO?

ICO staat voor Initial Coin Offering en staat eigenlijk gelijk aan een crowdfunding voor een blockchain startup. Het is voor startups of bedrijven een nieuwe manier om kapitaal aan te trekken voor allerlei soorten blockchain-gerelateerde projecten. Je koopt als investeerder, meestal tegen een lage prijs, tokens van het bedrijf in. Als het bedrijf vervolgens succesvol wordt, dan worden de munten ook meer geld waard. Over het algemeen investeer je in een ICO met Bitcoin of Ethereum. Het komt bijna niet voor dat je gemakkelijk met iDEAL kan afrekenen. In grote lijnen lijkt het op een Initial Public Offerings (IPO) dat we kennen van de aandelenmarkt. Het grote verschil is dat ICO’s vrijwel niet gereguleerd zijn en geen rechten toekennen aan beleggers. Investeren in ICO’s brengt dan ook grote risico’s met zich mee.

Hoe werkt een ICO?

Een project publiceert een zogeheten whitepaper met daarin meer informatie over de toekomstige plannen. Denk hierbij aan wat de doelen zijn, hoeveel kapitaal het nodig heeft, planning van de roadmap en andere informatie om investeerders te helpen of zij willen deelnemen. De investeerder krijgt in ruil voor de Bitcoin of Ethereum die hij/zij investeert tokens van het nieuwe project. Investeerders hopen dan dat de tokenprijs in de toekomst zal gaan stijgen. Tokens worden gecreëerd en uitgegeven op speciale ICO platforms. Het Ethereum platform is verreweg het populairste ICO tokenuitgifte platform.

Het is voor blockchainstartups vele malen eenvoudiger om kapitaal aan te trekken door middel van een ICO dan via leningen. Daarbij hoeven ze vrijwel geen papierwerk te regelen, omdat het een zeer ongereguleerde markt is. In 2017 zagen we veel ICO’s opduiken, waarbij uit onderzoek is gebleken dat 80% van alle ICO’s geïdentificeerd zijn als scam.

Inmiddels zijn we aantal jaar verder en zien wij dat de markt steeds volwassener wordt en dat investeerders beter uitkijken waarin zij investeren. Bedrijven treden met meer informatie naar buiten en vragen om identificatie van hun investeerders.

De grootste voordelen voor investeerders is dat zij een kans krijgen om een nieuwe token tegen een laag bedrag in te kopen. De gedachtegang hierachter is dat de prijs na het lanceren van het project zal gaan stijgen en dat zij hier hoge rendementen mee kunnen behalen.

Zijn ICO’s legaal?

Er is nog geen duidelijke regelgeving omtrent ICO’s en het is een volledig ongereguleerd gebied. ICO’s zijn nu tot zekere hoogte nog legaal, omdat er simpelweg nog geen regels zijn. Wel waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over het investeren in deze ICO’s en dat het grote risico’s met zich meebrengt. Meer dan waarschuwen kunnen ze op dit moment niet doen.

In de toekomst zullen overheden zich meer bemoeien met de cryptocurrency markt, waaronder ook met ICO’s. Dit zal gepaard gaan met meer regulering, waardoor bedrijven zich moeten houden aan strengere regels. De Amerikaanse Securities en Exchanges Commission (SEC) heeft wel al uitspraken gedaan over hoe zij ICO’s zullen aanpakken. Als het doel van de munt is om in waarde te stijgen dan moeten de bedrijven zich houden aan de eisen die gesteld worden door de Amerikaanse wet. Hierdoor zie je vaak bij ICO’s dat Amerikaanse inwoners niet mogen deelnemen aan nieuwe tokensales.

Succesvolle ICO’s uit het verleden

Wist je dat het grootste ICO platform Ethereum zelf via een ICO is ontstaan? Het project had in 2014 ruim 16 miljoen euro opgehaald in 42 dagen. De prijs per token was 0,31 dollar en heeft een hoop investeerders rijk gemaakt.

Een andere meer recentere token is EOS. Deze token kostte bijna 1 dollar per stuk en haalde in 2017 ruim 164 miljoen euro op. De tokensale was gelanceerd op het Ethereum platform, inmiddels heeft EOS haar eigen mainnet.

Hoe herken je een scam ICO?

Aan het investeren in ICO kleven behoorlijk wat risico’s. Zo is de markt volledig ongereguleerd en heb je geen wettelijke bescherming. Het is meestal maar de vraag of het team de plannen in de whitepaper gaan uitvoeren en of zij hun beloftes nakomen. In 2017 zagen we een hoop exit scams, dit houdt in dat na de fondsenwerving de gehele website plat wordt gegooid. De mensen achter de website gaan vervolgens weg met alle investeringen van de investeerders.

Er zijn verschillende red flags om een scam ICO te herkennen:

  • Het team is anoniem en geen namen of foto’s: Veel scams tonen de leden van het team niet, gebruiken neppe namen of hebben neppe afbeeldingen van andere mensen. Zoek altijd eerst met een zoekmachine op het plaatje en kijk welke resultaten je terug krijgt. Bekijk ook of de namen klopt bij de afbeelding.
  • Het is een te mooie deal: Te hoge rendementen of veel te mooie resultaten zijn over het algemeen indicatoren dat het een scam betreft.
  • Geen whitepaper of roadmap: Een serieus bedrijf zet zijn plannen op papier en plant vooruit. Zij kunnen precies aangeven wat en wanneer ze wat willen doen. Als deze plannen niet worden weergegeven dan heb je een grote kans dat het geen zuivere koffie is.
  • PR en media activiteit. Betrouwbare projecten huren gekwalificeerde marketingspecialisten in die proberen een community te creëren. Ook is het altijd een goed teken als het project positieve vermeldingen krijgt op populaire websites. Let hierbij wel goed op dat het geen gesponsord bericht is.

Onthoud dat niet alle ICO’s oplichtingen zijn. Het biedt ook een legitieme manier om geld in te zamelen voor legitieme en coole projecten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *