Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Mining
  3. Wat is een 51% aanval?

Wat is een 51% aanval?

Om een ​​land met geweld te beheersen, moet je zijn leider omverwerpen door zijn beveiliging te slim af te zijn. Op dezelfde manier, om activiteiten op een blockchain te controleren, moet je controle krijgen over de beveiliging ervan. De beveiliging van een blockchain, bijvoorbeeld Bitcoin, wordt bepaald door de hash power (rekenkracht) op het netwerk. De hash power van een blockchain is een maat voor hoeveel rekenkracht er aan die bepaalde blockchain wordt besteed. Dus simpel gezegd hoeveel rekenkracht miners toevoegen aan het netwerk. Hoe meer rekenkracht er wordt toegevoegd, hoe veiliger het netwerk is.

Het wordt gevaarlijk wanneer een enkele persoon of groep meer dan 50 procent van deze kracht in handen heeft, want daarmee zouden ze een 51% aanval starten.

Simpel gezegd, bij een 51% aanval heeft iemand (een persoon, groep of organisatie) meer dan de helft van de totale rekenkracht van een blockchain in handen. Als beslissingen worden genomen door een enkele entiteit, kunnen ze ervoor kiezen om de bevestiging van nieuwe transacties uit te stellen of dezelfde munt twee keer te gebruiken, wat algemeen bekend staat als double spending. Double spending doet zich voor wanneer de controlerende miner zijn eigen transacties ongedaan maakt om dezelfde munt een tweede keer uit te geven om winst te maken.

Bovendien stelt een 51% aanval iemand in staat om de bevestiging van nieuwe transacties te vertragen of te voorkomen. Een ander waarschijnlijk resultaat van een grote aanval op een blockchain is dat het voor andere miners moeilijk wordt om nieuwe blokken te minen.

Wat is er niet mogelijk met een 51% aanval?

Hoewel een grote aanval op een blockchain een van de meest gevreesde gebeurtenissen is in de crypto wereld, zijn er enkele dingen die een aanvaller niet kan doen. Ze kunnen niet:

  • Transacties van andere blockchain-gebruikers omkeren.
  • Verhogen of verlagen van de beloning per blok voor miners.
  • Knoeien met het maken en versturen van transacties.
  • Het maximaal aantal munten in circulatie verhogen.

Voorbeelden van 51% aanvallen

In het verleden hebben meerdere projecten last gehad van een 51% aanval. Een aantal voorbeelden:

  • Bitcoin Gold: medio 2018 kwam meer dan 50 procent in handen van kwaadwillende en ging meer dan 18 miljoen dollar verloren door double spending.
  • Vertcoin – Een aanvaller of aanvallers namen de macht over en ongeveer $ 100.000 werd gestolen.
  • Ethereum Classic – Sinds 2019 heeft Ethereum Classic meer dan één aanval van 51 procent ondergaan. Bij de tweede aanval werd $ 5,6 miljoen gestolen.

Vanwege de enorme rekenkracht op de Bitcoin en Ethereum (dus niet Ethereum Classic) blockchains is het theoretisch en economisch niet haalbaar om een 51% ​​attack uit te voeren. Naar schatting zal een kwaadwillende miner $340.232 en $103.487 per uur moeten uitgeven om een ​​51% aanval op Bitcoin en Ethereum uit te voeren. Dit is gebaseerd op de huidige Bitcoin prijs niet winstgevend.

Conclusie

Een 51% aanval komt veel voor op Proof of Work blockchain netwerken. PoW vereist rekenkracht om transacties te bevestigen. Andere mechanismen zoals Proof of Stake (PoS) vereisen dat miners tokens staken om transacties te bevestigen. Feit blijft wel dat blockchains vandaag de dag nog altijd vatbaar zijn voor 51%-aanvallen en dat hier nog geen oplossing is gevonden. Het risico voor zo’n aanval is het grootst bij jonge projecten met weinig rekenkracht. Voor grotere blockchains zoals Bitcoin en Ethereum is het te duur om zo’n aanval uit te voeren (als je zo’n aanval wil gebruiken om winst te maken).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *