Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Bitcoin
  3. Wat is de Bitcoin halving?

Wat is de Bitcoin halving?

Dagelijks komen er veel nieuwe Bitcoins bij, dit gebeurt door Bitcoin mining. Mining klinkt alsof de Bitcoin ergens uit de grond getrokken worden, maar eigenlijk heeft het alles met computers te maken. Bitcoin is en blijft natuurlijk een digitale munt.

Bij mining zorgt een groot netwerk van sterke computers ervoor dat er een nieuw blok aan de blockchain toegevoegd wordt. Dit kost veel rekenkracht en daarvoor krijgt de eigenaar van de computer (de miner) een beloning in de vorm van nieuwe Bitcoin en de transactiekosten. Alleen de eerste die het blok op de blockchain zet krijgt deze beloning. Als je een uitgebreidere uitleg zoekt over cryptocurrency mining kun je die vinden op onze website. Toch kon je vroeger toen Bitcoin net begon meer Bitcoin verdienen bij het minen dan nu. Dat komt door Bitcoin halving en daar vertellen we je graag meer over.

Een maximum aan Bitcoin

Elke dag komen er dus nieuwe Bitcoin bij die gebruikt kunnen worden als betaalmiddel of investering. Toch zal dit ooit stoppen want er zit een limiet aan het aantal Bitcoins die uitgegeven gaan worden. In totaal komen er 21 miljoen Bitcoin beschikbaar (20.999.999,9769 om precies te zijn) en dat is echt het maximum. Dat klinkt best veel, maar je kan je dus voorstellen dat met mining dat aantal ook echt gehaald gaat worden. Om dit proces wat te vertragen en de inflatie te verlagen is er de Bitcoin halving.

Door de Bitcoin halving krijgen miners om de 4 jaar een kleinere beloning

Toen Bitcoin in 2009 gelanceerd werd. Kreeg een miner een beloning van 50 Bitcoin per block. Toen was dat nog niet heel veel omdat de waarde van de munt toen nog niet heel hoog was. Tegenwoordig zou je een flink kapitaal hebben met 50 Bitcoin. Omdat de waarde van Bitcoin stijgt en om de stroom van nieuwe Bitcoin goed te kunnen controleren, wordt de beloning om de 210.000 nieuw toegevoegde blokken aan de blokchain gehalveerd. Omdat er om de ~10 minuten een nieuw blok wordt toegevoegd, zal dit om de 4 jaar (ongeveer) gebeuren.

Bitcoin halving klinkt als een enorme domper voor de Bitcoin miners, maar zoals we al zeiden houdt de Bitcoin halving ook rekening met de waarde van de munt. Omdat de vraag naar Bitcoin naar alle waarschijnlijkheid zal blijven stijgen, zal de waarde van 1 BTC ook stijgen. De 12.5 Bitcoin die een miner tot 2020 als beloning krijgt, is nu veel meer waard dan de 50 Bitcoin die een miner in 2009 kreeg.

Bitcoin Halving geschiedenis

Op dit moment zijn er drie Bitcoin halvings geweest:

  • De eerste halving vond plaats op 28 november 2012 om 16:24. De beloning werd gehalveerd van 50 BTC naar 25 BTC. Block 210,000 werd gemined door een onbekende miner.
  • De tweede halving vond plaats op 9 juli 2016 om 18:46. De beloning werd gehalveerd van 25 BTC naar 12.5 BTC. Block 420,000 werd gemined door F2Pool.
  • De derde halving vond plaats op 11 mei om 21:23. De beloning werd gehalveerd van 12.5 BTC naar 6.25 BTC. Block 630,000 werd gemined door AntPool.
  • De vierde halving vond plaats op 20 april om 02:09. De beloning werd gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Block 640,000 werd gemined door buzz120 via ViaBTC.
  • De vijfde halving vindt plaats in 2028, naar verwachting in het eerste kwartaal.

Wanneer is de volgende Bitcoin halving?

De eerstvolgende Bitcoin halving is in 2028 en wordt in Q1 verwacht. Op deze website kun je de geschatte datum zien. Tijdens deze halving wordt de beloning voor de miners gehalveerd van 3.125 BTC naar 1.5625 BTC. Wanneer block 1.050,000 gemined wordt gaat de halving in. Over het algemeen gaat de Bitcoin prijs, als we kijken naar de historie, omhoog na de halving. Is dit een reden voor Bitcoin kopen? Dit kunnen we pas zeker weten wanneer het zover is.

Wat als de Bitcoins op zijn?

Elke 4 jaar zal de beloning dus gehalveerd worden. In 2032 zal de beloning minder dan 1 Bitcoin zijn. Je krijgt dan nog maar 0.781 Bitcoin als beloning per blok. Je kan je dus voorstellen dat als dit elke 4 jaar gedeeld wordt door 2, dat er maar weinig van de beloning overblijft.

Toch kunnen miners blijven investeren in hun hardware om het snelst te zijn met het toevoegen van blokken aan de blockchain. Naast de beloning krijgen de miners namelijk ook de transactiekosten van de transacties die in een blok gebundeld worden.

Als de laatste Bitcoin gemined is (rond het jaar 2140) en er dus geen beloning meer gegeven kan worden voor iedere blok dan moeten de transactiekosten voor iedere transactie voldoende cashflow opleveren voor de miners.

2 Comments

  1. Hans
    15 januari 2021 @ 11:54

    Wat als de bitcoins op zijn?
    U stelt een vraag, maar geeft het antwoord niet?

    Reply

    • CryptoTips.eu
      15 januari 2021 @ 12:56

      Bedankt voor je feedback. Ik heb het antwoord iets duidelijker gemaakt voor je.

      Reply

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *