Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Mining
  3. Wat is cryptocurrency staking?

Wat is cryptocurrency staking?

Het staken van cryptocurrency houdt in dat je cryptocurrency vasthoudt om het netwerk te versterken en te ondersteunen. In ruil voor het vasthouden ontvang je een beloning, dit kan ook wel gezien worden als een rente. Op die manier kan je een passief inkomen genereren met het vasthouden van munten. Buiten het feit dat je een beloning ontvangt, kan je extra verdienen als de munt in waarde stijgt. Niet alle cryptocurrencies kunnen gestaked worden. In dit artikel vertellen wij je meer over het stakingproces en met welke crypto’s je aan staking kan doen.

Uitleg hoe cryptocurrency staking werkt

Het klinkt heel simpel; cryptocurrency vasthouden en een beloning ontvangen, maar in de praktijk komt er nog het één en ander bij kijken. Bij het Proof-of-Work mechanisme moet er gemined worden voor het verifiëren van nieuwe blocks. Zoals bijvoorbeeld bij Bitcoin. Bij het Proof-of-Stake mechanisme worden nieuwe blocks geproduceerd en geverifieerd door staking. Dit betekent dat je geen speciaal apparatuur nodig hebt om moeilijke sommen op te lossen, zoals bij mining. Bij staking gaat het er juist om hoeveel munten je vast hebt gezet. De hoeveelheid bepaalt je beloning. Een gebruiker die meer van een bepaalde munt heeft vastgezet, zal eerder gekozen worden als de nieuwe block validator.

Buiten het feit dat je met staking zorgt voor ondersteuning en versterking van het netwerk, vergroot het ook de schaalbaarheid. Houd er rekening mee dat wanneer je je crypto vastzet voor staking, dat het niet meer mogelijk is om hiermee te handelen of uit te geven.

Welke exchanges bieden cryptocurrency staking aan?

Er zijn steeds meer exchanges die staking mogelijkheden faciliteren. Je ontvangt meestal automatisch rendement wanneer je je coins in je wallet houdt. Houd er rekening mee dat de meeste exchanges die deze dienst aanbiedt een klein percentage van je winst in rekening brengt. Door te staken bij een exchange word je lid van een zeer grote pool, nadeel is alleen dat je zelf niet de volledige winst ontvangt en niet de private keys beheert.

De volgende exchanges / platformen bieden staking aan:

  • Bitvavo (verdien tot wel 25% op jaarbasis bij de grootste exchange van Nederland en een registratie bij De Nederlandsche Bank)
  • Bybit (ondersteunde munten worden automatisch gestaked en via Bybit Earn heb je meer mogelijkheden om rente te ontvangen)
  • Nexo (ontvang tot wel 16% op jaarbasis)
  • Crypto.com (hoge Earn vergoeding en een crypto debit card)

Ontdek meer platform die aan staking doen op staking.nl.

Wat zijn de voorwaarden voor crypto staking?

Uiteraard is het belangrijk dat de blockchain gebruik maakt van de Proof-of-Stake protocol. Wanneer je staked bij een exchange of een andere aanbieder dan ziet je eenvoudig welke voorwaarden er gelden.

Over het algemeen gelden de volgende regels wanneer je in eigen beheer staked:

  • De wallet dient 24/7 online te staan (tenzij het cold staking betreft of wanneer je staked bij bijvoorbeeld een exchange).
  • De wallet moet staking ondersteunen.
  • Meestal moeten de munten een x aantal dagen vaststaan, voordat je een staking beloning ontvangt.
  • Er kan een minimale staking aantal gelden.

Daarnaast gelden voor iedere blockchain andere regels. Het is dus raadzaam om het specifiek per munt uit te zoeken welke regels er gelden. Je kan ervoor kiezen om zelf een computer 24/7 aan te laten staan, een VPS aan te schaffen of een dienst gebruiken die staking aanbiedt. Bij de eerste twee methodes beheer je zelf je private keys, bij de laatste methode meestal niet.

Staking beloningen

Met het staken van cryptocurrency ontvang je een beloning. Dit is meestal een percentage per jaar. Het percentage is een indicatie en zou theoretisch kunnen veranderen. Het is mogelijk om individueel of door middel van een pool beloningen ontvangen. In een pool voegen meerdere munthouders hun munten bij elkaar om de kans op het valideren van een block te verhogen. Hierdoor kunnen de opbrengsten ook hoger zijn.

Staking versus Earn

Houd er rekening mee dat crypto exchanges zowel (on-chain) Staking als Earn aanbieden. Het verschil hiertussen is dat staking on-chain plaatsvindt en de munt gebruikmaakt van Proof of Stake. Wanneer je Earn ziet dan worden je crypto’s uitgeleend. In beide gevallen ontvang je een beloning, maar Earn is uiteraard een stuk meer risicovol. Earn wordt vaak aangeboden voor munten die geen Proof of Stake mechanisme hebben, zoals bijvoorbeeld Bitcoin. Zie je rente over Bitcoin staan, dan weet je dat dit om Earn gaat en je munten worden uitgeleend.

Wat zijn de voordelen van staking?

Steeds meer investeerders kiezen voor cryptocurrency staking:

  • Genereren van een passief inkomen; holden van een bepaalde crypto is voldoende en je hoeft niet te traden.
  • Lage instap; iedereen kan meedoen en je hebt geen dure apparaten nodig.
  • Eenvoudig en gebruiksvriendelijk; de platformen die staking aanbieden, hebben het zeer eenvoudig gemaakt om te beginnen.
  • Energiezuinig; staking is beter voor het milieu dan mining.

Cold Staking

Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om aan cold staking te doen. Cold houdt dat het niet is verbonden met internet, net als cold wallets. Met cold staking kan een gebruiker zijn crypto staken met behulp van een hardware wallet of een andere cold wallet. Het voordeel hiervan is dat je fondsen veilig zijn, omdat de wallet niet is verbonden met internet. Je hebt fysiek toegang tot je wallet nodig om het geld te beheren. Helaas ondersteunen niet alle cryptocurrencies en netwerken cold staking.

Welke crypto’s kunnen gestaked worden?

Wij hebben enkele populaire staking munten hieronder uitgelicht. De rentepercentages zijn op jaarbasis en kunnen op het moment dat jij dit leest veranderd zijn.

15 Comments

  1. Joris Vergeest
    9 november 2020 @ 11:15

    Hier staat de Bitcoin niet in het lijstje. Klopt fat?

    Reply

    • CryptoTips.eu
      9 november 2020 @ 19:12

      Klopt, het Bitcoin netwerk ondersteunt geen staking. In de tweede alinea staat uitgelegd waarom niet.

      Reply

    • Marianne
      18 december 2020 @ 16:15

      Bij bitvavo krijg je ongeveer 1,22% staking op je Bitcoin.

      Reply

      • CryptoTips.eu
        21 december 2020 @ 17:00

        Bitvavo biedt inderdaad de mogelijkheid om rente te ontvangen over je Bitcoin. Dit is technisch gezien geen staking.

        Reply

  2. Marianne
    18 december 2020 @ 16:14

    Bij bitvavo krijg je ongeveer 1,22% staking op je Bitcoin.

    Reply

  3. Marc
    20 februari 2021 @ 22:21

    Dus je kan ten alle tijden je geld afhalen?

    Reply

    • CryptoTips.eu
      22 februari 2021 @ 15:48

      Jep, bij flexibele contracten is dit altijd mogelijk!

      Reply

      • Robin
        15 augustus 2021 @ 12:31

        Dit is toch niet ten alle tijden? Bij flexibele contracten duurt het soms ook een dag voor het weer beschikbaar is, na aangeven hierover te willen beschikken.

        Reply

        • CryptoTips.eu
          4 september 2021 @ 06:38

          Een opname kan bij sommige bedrijven inderdaad een dag duren. Maar je munten zijn wel beschikbaar.

          Reply

  4. Murl
    8 april 2021 @ 13:50

    Is staking noodzakelijk als je munten koopt? Heeft het te maken met de veiligheid van jouw munten? Of is een Bitvavo / Bitcoinmeester account en wallet voldoende om te hebben?

    Reply

    • CryptoTips.eu
      9 april 2021 @ 08:43

      Staking is niet noodzakelijk en het heeft niets te maken met de veiligheid van je munten. Ja, staking is mogelijk via Bitvavo en Bitcoin Meester, hiervoor moet je wel apart toestemming geven of je munten aan staking toevoegen. Met staking kan je extra rendement verdienen op basis van je holdings, de keuze is aan jou om hier gebruik van te maken.

      Reply

  5. Dann
    7 september 2021 @ 06:34

    Bij Bitvavo ontvang ik momenteel regelmatig staking opbrengsten voor het vasthouden van Chainlink. Die zag ik er ook niet tussen staan.

    Reply

    • CryptoTips.eu
      7 september 2021 @ 10:27

      Klopt die hebben ze onlangs toegevoegd. Super chill!

      Reply

  6. lex
    9 december 2021 @ 14:28

    als de koers van dat cryptomunt stijgt krijg je dan automatisch meer staking ?

    Reply

    • CryptoTips.eu
      23 december 2021 @ 09:23

      Het staking percentage blijft (vaak) hetzelfde, maar als de koers stijgt dan ontvang je in euro/dollar waarde inderdaad meer. Als de koers daalt dus minder!

      Reply

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *