Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Mining
  3. Wat is cryptocurrency mining?

Wat is cryptocurrency mining?

Wanneer je interesse hebt in Bitcoin kopen, kun je heel eenvoudig aan de digitale munt komen. Er zijn veel verschillende brokers die Bitcoin en andere cryptocurrency aanbieden voor een breed publiek. Toch moeten deze cryptocurrency ergens vandaan komen want de hoeveelheid munten blijft dagelijks groeien. Niet iedere cryptocurrency heeft dezelfde eigenschappen, maar bij een groot aantal munten komen nieuwe munten in omloop door cryptocurrency mining. Miners maken gebruik van speciaal apparatuur om transacties te bevestigen en te verwerken op de blockchain. In ruil daarvoor krijgen ze een beloning in de vorm van nieuwe cryptocurrency. Dit is alleen het geval bij Proof of Work cryptocurrency, maar daar later meer over.

Geen centrale bank maar wel controle

Veel verschillende cryptocurrency staan er om bekent een gedecentraliseerd systeem te zijn. Het doel van deze cryptocurrencies is dan ook om een betaalmiddel te creëren waarbij een centrale bank geen rol speelt. De centrale bank die jij en ik gewend zijn van onze gewone bankrekening, voert controles uit op alle transacties die we doen. Zo weten we zeker dat alles goed verloopt. Omdat cryptocurrency geen centrale partij heeft die transacties en veiligheid controleren, is er een ander systeem bedacht namelijk de blockchain.

De blockchain kun je zien als een groot register waar alle transacties in staan die met een cryptomunt zijn uitgevoerd. Deze transacties worden gebundeld in blokken en vervolgens een voor een toegevoegd aan de blockchain. Zoals de naam blockchain al zegt, is het dus een lange ketting van blokken waar transacties in staan. Binnen het netwerk van een digitale munt zoals Bitcoin, heeft elk knooppunt (node) in het netwerk van de munt een kopie van de blockchain. Dit knooppunt kan gewoon een computer zijn van een gebruiker met speciale software. Wanneer een nieuw blok aan de blockchain wordt toegevoegd, kan op die manier de blockchain vergeleken worden met alle andere kopieën. Komen de kopieën overeen, dan zijn de transacties veilig en goedgekeurd. Wanneer er iets verschilt tussen de kopieën is het meteen duidelijk dat er iets niet klopt. Dit is natuurlijk een vrij simpele uitleg, maar eigenlijk is het systeem van de blockchain helemaal niet zo ingewikkeld. Meer over blockchain kun je lezen in een speciaal artikel op onze website.

Miners zetten nieuwe blokken op de blockchain

Nu je weet hoe de blockchain werkt, is het goed om te weten hoe deze blokken juist in de ketting terecht komen. In een blok kunnen veel verschillende transacties zitten. Wanneer je als gebruiker een blok op de blockchain zet, krijg je daar een beloning voor in de vorm van cryptocurrency. Dit klinkt natuurlijk heel goed want het is gratis geld, maar het plaatsen van een blok op de blockchain is lastiger dan je denkt.

Wanneer je een blok op de blockchain wilt zetten, moet er eerst een wiskundige rekensom opgelost worden. Dit zijn rekensommen waar enorm veel rekenkracht voor nodig is. Deze sommen worden dan ook opgelost door de zogeheten miners. Dit zijn mensen die speciale computers hebben om zo snel mogelijk deze rekensommen op te lossen. Als je namelijk de eerste bent met de goede oplossing mag jij het blok op de blockchain plaatsen en krijg je daar de beloning voor. Een simpele laptop is echt niet voldoende voor deze rekensommen. Veel miners steken dan ook duizenden euro’s in hardware om de snelste cryptocurrency miner te bouwen.

Bij Bitcoin wordt om de 10 minuten een nieuw blok op de blockchain geplaatst. Elke 10 minuten krijgt een gebruiker dus nieuwe Bitcoin. Het ontvangen van gratis cryptocurrency klinkt voor veel mensen zeer aantrekkelijk. Er zijn dus duizenden miners die proberen de snelste te zijn in het oplossen van de rekensom. Om er voor te zorgen dat blokken niet sneller dan 10 minuten op de blockchain komen, past het systeem de moeilijkheidsgraad (difficulty) van de rekensom aan. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de veiligheid van het netwerk ook omhoog gaat. Wanneer je bijvoorbeeld het systeem van Bitcoin wilt hacken heb je meer dan de helft van de rekenkracht nodig van heel het netwerk samen. Dat is zo goed als onmogelijk waardoor aanvallen op Bitcoin vrijwel uitgesloten zijn.

Mining pools

Er zijn momenteel zoveel miners en de moeilijkheidsgraad is zo hoog, dat het vrijwel onmogelijk is voor één partij om een blok te vinden (rekensom op te lossen). Hierdoor wordt er vaak gemined in een mining pool. Miners bieden hun rekenkracht aan bij een mining pool en krijgen een percentage van de opbrengst. Het percentage is afhankelijk van hoeveel rekenkracht er is aangeboden binnen de pool. Op die manier bundelen alle miners hun krachten en krijgen ze gegarandeerd uitbetaald. Zonder een pool zou het zo kunnen zijn dat er veel rekenkracht wordt toegevoegd aan het netwerk, maar dat er nooit een rekensom opgelost wordt.

Proof of Work

De vraag is waarom er juist een rekensom opgelost moet worden wanneer er een nieuw blok toegevoegd wordt aan de blockchain. Dit is een stukje veiligheid binnen het netwerk van een cryptocurrency. De rekenkracht van een computer moet hoog genoeg zijn om alle transacties in een blok te kunnen verwerken. Deze transacties moeten namelijk door een algoritme heen. Door het oplossen van de rekensom bewijs je als het ware dat jouw computer krachtig genoeg is om alles goed te verwerken. Dit geeft een stukje zekerheid binnen het netwerk. Omdat er geen centrale partij is die alles controleert, moeten gebruikers op elkaar kunnen vertrouwen. Deze test helpt daar dus aan mee. Het bewijzen dat je genoeg rekenkracht in huis hebt heet Proof of Work. Als je meer wilt weten over Proof of Work kun je er op onze website meer over lezen. Er zijn namelijk veel voor- en tegenstanders van dit systeem.

Oneindig veel cryptocurrency?

Elke 10 minuten is er bij Bitcoin dus een gebruiker die nieuwe munten in handen krijgt. Toch kun je steeds minder Bitcoins verdienen per blok. Elke 4 jaar halveert Bitcoin namelijk de beloning voor het toevoegen van een blok aan de blockchain. Bij de lancering van Bitcoin in 2009 kreeg je per goede oplossing van de rekensom 50 Bitcoin. Tegenwoordig is dat dus een stuk minder (6.25 BTC).

Wanneer er geen halvering meer plaats zal vinden zal de beloning voor het toevoegen van een blok ook wegvallen. Toch zal het minen dan populair blijven, omdat je per blok ook de transactiekosten als beloning krijgt.

Is het verstandig om zelf te gaan minen?

Als je zelf cryptocurrency wilt gaan minen moet je goed kijken welke munt het meest rendabel is. Voor het minen kun je niet zomaar een laptop gebruiken en moet je serieus investeren in hardware en stroom. Een computer die dag en nacht aan staat en veel rekenkracht verbruikt is namelijk niet zo heel energiezuinig. Voor het minen van Bitcoin is de investering voor een beginnend miner echt veel te hoog. Kijk dus goed naar verschillende mine opties en verschillende apparatuur.

Wij raden het overigens af om zelfstandig te gaan minen met als doel om hiermee winst te maken. Het is een leuk hobby project, maar wordt erg moeilijk om nu nog rendabel te minen. Om in de plus te staan moet je namelijk je investering in het apparatuur terugverdienen. Daarbij zijn de energiekosten relatief duur in Nederland en België. Mocht je energie in overvloed hebben van bijvoorbeeld je zonnepanelen dan wordt het wel een stuk interessanter, maar alsnog erg moeilijk om je investering eruit te halen.

De afgelopen jaren stijgt bij alle cryptocurrencies de moeilijkheidsgraad erg hard. Hierdoor kan het zijn dat de winsten lager uitpakken dan dat je van te voren had berekend. Houd er ook rekening mee dat het apparaat vaak veel herrie maakt, waardoor het niet handig is om deze in de woonkamer of slaapkamer te plaatsen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *