Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Algemeen
  3. Wat is blockchain?

Wat is blockchain?

Wanneer het over cryptocurrency gaat, komt vaak de term blockchain voorbij. Zeker wanneer Bitcoin weer eens in het nieuws is, wordt de technologie achter de digitale munten weer even genoemd, maar wat is die technologie eigenlijk en hoe werkt het? Weten wat blockchain precies doet en hoe het werkt, is informatie die handig is om te weten als je wilt gaan investeren in cryptocurrency. Misschien krijg je als investeerder niet al te veel te maken met deze technologie, maar als je begrijpt hoe het werkt, snap je wel beter waarom cryptocurrency zoals Ethereum en Bitcoin zo populair zijn.

Bitcoin en blockchain

Volgens het World Economic Forum wordt de blockchain gezien als een van de technologieën die de potentie hebben om de wereld totaal te gaan veranderen. Wanneer het over blockchain gaat, wordt de term vaak in een adem genoemd met Bitcoin. Dat komt omdat blockchain speciaal is ontwikkeld voor de introductie van Bitcoin.

Het idee voor Bitcoin werd in 2008 ontwikkeld door Satoshi Nakamoto. Wie deze persoon precies is weten we echter niet, het is namelijk een pseudoniem. Ruim 10 jaar na het op de markt brengen van deze digitale munt weten we dus nog steeds niet wie de bedenker is. Geruchten gaan vooral dat het een groep van vier mensen is geweest. Op 3 januari 2009 werd Bitcoin gelanceerd als globaal betaalmiddel zonder tussenkomst van een centrale bank. Zo zijn de gebruikers van de munt verantwoordelijk voor de controles en is de munt niet vatbaar voor inflatie. Ook zorgt Bitcoin ervoor dat betalingen zeer snel kunnen gebeuren, zelf tussen verschillende landen. Deze snelle betalingen zijn te danken aan de blockchain technologie. Dat is dus een van de grote voordelen, maar eigenlijk is de blockchain ontwikkeld om ervoor te zorgen dat alle transacties die worden gedaan met Bitcoin gecontroleerd kunnen worden door de gebruikers. Er is namelijk geen centrale bank die alles controleert.

Bij blockchain is er geen centrale bank

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de blockchain technologie is er geen bank die alle transacties kan controleren. Toch willen natuurlijk alle gebruikers wel dat alles veilig en betrouwbaar verloopt. Daar is de blockchain voor. De blockchain is een register waar alle transacties in staan die ooit zijn gedaan met Bitcoin. Of het nu gaat om het kopen van een pizza of een investering van een paar ton, het staat allemaal op de lijst. Het unieke aan deze blockchain lijst is dat hij openbaar is. Elke gebruiker van Bitcoin kan een kijkje nemen in de blockchain. Zo kunnen alle gebruikers de transacties controleren op echtheid en of alles wel in orde is. Ook jij kan nu bekijken welke Bitcoin transacties zijn gedaan via de Blockchain Explorer van Blockchain.com.

De technologie van blockchain is ook open source. Dit wil zeggen dat iedereen kan zien hoe deze technologie geprogrammeerd is en daar ook aanpassingen in kan en mag maken. Dat is ook de reden dat er naast Bitcoin veel andere munten bestaan. Deze nieuwe munten gebruiken vaak de blockchain technologie van Bitcoin, maar hebben vervolgens de code aangepast naar een systeem wat zij beter vinden. Dit mag omdat de technologie open source is.

Het klinkt misschien eng dat het systeem zo openbaar is. Iedereen kan zien wat er aan transacties gedaan worden en zelfs de programmeercode achter het systeem is te zien. Toch zorgt deze openheid vooral voor veiligheid. Als er namelijk een foutje in de code zit, wordt dit meteen afgestraft, vaak door een hack zoals we die soms voorbij zien komen in het nieuws. Door deze fouten wordt het systeem steeds sterker en veiliger waardoor hacks steeds minder voorkomen.

Hoe werkt de blockchain?

Hoe komt mijn transactie op de blockchain?

Nu je weet wat de blockchain is, is de volgende vraag die je misschien hebt hoe alle transacties die met Bitcoin worden gedaan dan op de blockchain terecht komen en hoe het controleren werkt. De blockchain is dus een register waar alle transacties op staan. Dit is niet een enkel register, maar van het register bestaan vele kopieën die allemaal tegelijk worden geüpdatet als er een transactie wordt gedaan. Deze registers zijn in handen van de gebruikers. Doordat iedereen dezelfde kopie krijgt, kunnen er geen aanpassingen worden gedaan door een gebruiker. Dat gaat namelijk opvallen. Als alle kopieën niet meer overeen komen is het meteen duidelijk dat er iets aan de hand is. Fraude plegen is dus onmogelijk. Het systeem zelf is dus eigenlijk best eenvoudig, maar zeer effectief.

Wanneer je een transactie doet met Bitcoin wordt deze niet eerst gecontroleerd door een centrale bank, dat gebeurd in de blockchain. Wanneer je een transactie maakt, wordt er een blok gemaakt waar deze transactie in staat. Dit is dan ook het blok in de naam blockchain. Alle transacties en dus blokken die worden gemaakt, worden als een ketting aan elkaar gelinkt. Wanneer je blok is aangemaakt worden alle blockchains real time geüpdatet. Als jouw transactie in alle blockchain registers voorkomt, is de transactie goedgekeurd en is je cryptocurrency overgemaakt. Dit hele proces duurt bij Bitcoin vaak minder dan 10 minuten. Er zijn zelfs andere cryptocurrency waar het nog sneller gaat.

Wie controleren alle transacties op de blockchain

Hier komen de miners bij kijken. Miners bieden rekenkracht aan het netwerk om het netwerk te versterken en transacties te versturen en te ontvangen. Dit wordt gedaan met kostbaar apparatuur en kost over het algemeen veel elektriciteit. Vaak wordt er gebruik gemaakt van groene energie in landen waar een energieoverschot is. Miners krijgen betaalt in de vorm van fee die bij een transactie wordt meegestuurd. Hierbij geldt hoe meer fee er bij een transactie is bijgevoegd, des te sneller de transactie opgepakt wordt en verwerkt. Miners verdienen niet alleen aan de fees, maar krijgen ook een beloning wanneer zij succesvol een blok hebben gevonden. Op dit moment is de blockreward 6.25 BTC en was in 2020 gehalveerd door de Bitcoin halving.

Blockchain buiten de cryptocurrency

Wanneer je geld overmaakt via Bitcoin verstuur je niet het geld zelf, maar verstuur je een token. Dit is een regel tekst waaraan je digitale wallet kan zien hoeveel Bitcoin er bijgeschreven moet worden in de wallet van de ander. Je verstuurt dus geen echt geld zoals bij banken. Omdat er gebruikt wordt gemaakt van alleen een token, kan deze token voor geld staan, maar ook voor andere dingen zoals een huis of een product.

Er zijn bijvoorbeeld al blockchain technologieën waarbij je als gebruiker de echtheid van een product kunt nagaan. In de blockchain bij Bitcoin worden alle transacties bijgehouden, maar je kunt ook voor elk product een plek in de blockchain reserveren. Vervolgens kun je als consument een product wat je wil gaan kopen vergelijken in deze blockchain om te zien waar het product van is gemaakt en of het geen nep product is. Blockchain fungeert dus echt als register waar de gebruikers samen de inhoud controleren. Dat hoeft dus niet alleen een register te zijn met transacties.

1 Comment

  1. Marcel Brugman
    4 januari 2021 @ 21:09

    Hoe kunnen alle gebruikers de transacties controleren op echtheid en of alles wel in orde is.
    De waarde van de Bitcoin fluctueert 24/7, hoe bepaal je de betaalwaarde van bijvoorbeeld 1000€ in Bitcoin in de block train?

    Reply

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *