Skip to content
  1. Kennisbank
  2. Bitcoin
  3. Waarom heeft Bitcoin waarde?

Waarom heeft Bitcoin waarde?

Toen Bitcoin (BTC) ontstond, was er veel speculatie over waar zijn waarde vandaan komt. Regeringen en critici maakten zelfs gebruik van deze verwarring en ontmoedigden mensen te investeren in cryptocurrency. Wat interessant is, is dat regeringen bezorgd waren dat Bitcoin geen waarde heeft en dat het uit lucht gecreëerd wordt. Hierbij vergaten ze dat het ook vaag is waar de waarde van fiatgeld eigenlijk vandaan komt.

Bitcoin supporters konden de beschuldigingen tegen de leidende crypto niet aanhoren. Ter verdediging merkten zij op dat de intrinsieke waarde van BTC hem in de beleggers zit. Laten we een blik werpen op de belangrijkste feiten waarom Bitcoin waarde heeft. In onze voorbeelden zullen we de cryptocurrency vergelijken met fiatvaluta en goud.

Kenmerken die de waarde geven aan Bitcoin

Er zijn meerdere redenen waarom Bitcoin waarde heeft.

Schaarste en bruikbaarheid

Deze twee principes vormen de basis van economie. Bovendien bepalen ze de vraag en aanbod. Bitcoin is schaars omdat er slechts 21 miljoen BTC ooit zal kunnen bestaan. Goud en fiatgeld daarentegen hebben een oneindig aanbod.

Regeringen kunnen bijvoorbeeld meer fiatgeld bijdrukken, en goudreserves kunnen besluiten om meer goud te winnen. Hoewel men dacht dat goud een relatief vast aanbod had omdat mijnbouw ingewikkeld is, komen er door technologische verbeteringen nieuwe manieren om het edelmetaal te delven. Het aanbod van Bitcoin is 21 miljoen. Niet meer niet minder. Dit zorgt in de loop van de tijd voor een enorme schaarste.

Decentralisatie

Dit is de voornaamste reden waarom Bitcoin waarde heeft. Dit kenmerk verslaat fiatgeld en goud, die volledig gecentraliseerd zijn. Het BTC netwerk is verspreid over duizenden computers over de hele wereld, deze computers worden nodes genoemd. Verrassend genoeg is er geen enkele entiteit die ze bewaakt of beheert.

Fiatgeld en goud worden daarentegen beheerst door een centrale autoriteit. Gecentraliseerde beheersing leidt tot zwakke beveiliging en censuur.

Bovendien worden alle BTC transacties geregistreerd in een ledger dat door niemand aangepast kan worden. Als gevolg hiervan zijn alle transacties vastgelegd, en zijn ze dus te controleren door iedereen. Dit in tegenstelling tot transacties met goud en fiatgeld. Het systeem dat wordt gebruikt om de transacties te registreren is niet 100 procent fraudebestendig.

Opslag van waarde (store of value)

Goud wordt gezien als een betrouwbaar en waardevol store of value. Toen Bitcoin in het leven werd geroepen bleek dit helaas niet helemaal waar te zijn. Goud en fiatgeld kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk in beslag genomen worden door overheden, zijn niet gedecentraliseerd en kunnen relatief gemakkelijk worden nagemaakt. Ook zijn de draagbaarheid en deelbaarheid van goud laag.

Hoewel de Bitcoin koers nu nog onstabiel is in vergelijking met de prijs van goud, neemt de waarde van Bitcoin veel sneller toe dan de waarde van goud. Naarmate meer mensen in de munt investeren, zal de prijs stabiliseren, waardoor het een aantrekkelijker store of value wordt. Mensen kopen Bitcoin meestal enkel  als een investering.

Toegankelijkheid

De toegankelijkheid van BTC is niet gebonden aan een traditionele bankrekening. Je hebt alleen een internetverbinding en een computer nodig om toegang te krijgen tot Bitcoin en het netwerk. Bovendien heeft de cryptocurrency geen geografische beperkingen wat betreft gebruik en toegang.

Zo blijft de waarde van één Bitcoin constant, zowel in Nederland als in India. Het kan ook worden gebruikt om te betalen voor goederen en diensten zonder deze in lokale valuta te hoeven omrekenen. Je kan er zelfs mee betalen met PayPal (binnenkort ook beschikbaar in Nederland).

Geen derde partij

Als je voor goederen en diensten betaalt, is dit tussen jou en de verkoper. Er is geen derde bij betrokken. Hierdoor zijn de transactiekosten veel lager in vergelijking tot wanneer je betaalt met fiatgeld. Goud is niet uitermate geschikt als betaalmiddel.

Mining

In tegenstelling tot fiatgeld, waar alleen goedgekeurde financiële instellingen bij het ecosysteem betrokken zijn, stelt Bitcoin iedereen in staat, met de juiste apparatuur en zonder autorisatie, om transacties te bevestigen via een proces dat Bitcoin mining wordt genoemd.

Let wel, de benodigde apparatuur is prijzig en om winst te maken moeten de energiekosten vaak ook laag zijn.

Bestendigheid

Bestendigheid is een andere reden waarom Bitcoin waarde heeft. Fiatgeld en goud zijn niet 100% bestendig, omdat ze fysiek kunnen worden vernietigd. Vooral fiatgeld kan in de loop van de tijd worden aangetast door gebruik. Bitcoin daarentegen is digitaal. Daarom kan het nooit fysiek worden aangetast, en wordt het na verloop van tijd niet worden vernietigd.

Echter gaat er wel veel Bitcoin verloren, doordat mensen de toegang tot hun wallet verliezen. Je bent nog steeds je eigen bank, weet je nog?

Verplaatsbaarheid

Bitcoin kan gemakkelijker worden verplaatst in vergelijking tot goud en fiatgeld. Hieronder zie je een video van het verplaatsen van 200 ton goud.

https://www.youtube.com/watch?v=Frw8ozJV884

Vergelijk dat eens met het verplaatsen van een hoeveelheid Bitcoin met dezelfde waarde.

Conclusie

Waarom heeft Bitcoin waarde? Door wat hierboven is besproken heb je het antwoord op deze vraag. Waarschijnlijk zal de waarde van Bitcoin toenemen als gevolg van een toename van het gebruikspercentage en de positieve vooruitzichten.

Bovendien wordt de waarde ervan waarschijnlijk verhoogd door nieuwe ontwikkelingen in het core netwerk van de cryptocurrency. Het vermogen om smart contracts en gedecentraliseerde apps te gebruiken, zal waarschijnlijk het gebruik van het platform stimuleren. Hierdoor hebben meer mensen interactie met de munt en netwerk, waardoor de liquiditeit en waarde ervan toe kunne nemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *