Uniswap (UNI)
Last Updated on 8 april 2024 by CryptoTips.eu
Als je ooit eens hebt gehoord over Decentralized Finance (DeFi), heb je waarschijnlijk ook gehoord van Uniswap (UNI). Het is een platform dat Automated Market Makers (AMM) aanbiedt. Dit betekent dat Uniswap het mogelijk maakt om DeFi tokens automatisch te verhandelen zonder veel menselijke tussenkomst.
Na de lancering in november 2018, was de munt niet heel erg populair tot de DeFi boom in 2020. Uniswap bleek een van de leidende projecten te zijn tijdens de hype en groeit tot op de dag van vandaag nog steeds.
Een ding dat dit project mogelijk heeft gemaakt, is het feit dat het de deur opent voor iedereen om automatisch DeFi tokens te kunnen verhandelen zonder enige centrale controle. Dit is waar Decentralized Finance uiteraard over gaat. Na een notering op CoinMarketCap, groeit Uniswap snel en staat de munt momenteel op positie 13.
Naarmate het ecosysteem blijft groeien, zal het project waarschijnlijk ook relevanter worden, vandaar de noodzaak om te onderzoeken. Dit artikel bespreekt het Uniswap protocol, alles wat ermee te maken heeft en waarom je het misschien in de gaten wilt houden.
- Uniswap
(UNI) - Prijs $13.82
- Marktkapitalisatie
$8.3 B
Uniswap (UNI)
More information
Wat is Uniswap?
Zoals eerder vermeld, is Uniswap een handelsplatform voor DeFi tokens. Het verschil tussen protocollen zoals Uniswap en andere crypto exchanges gaat verder dan alleen gedecentraliseerd en geautomatiseerd zijn.
Het ontwerp van Uniswap maakt het mogelijk om veel problemen in het DeFi-ecosysteem op te lossen, waarvan de belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de liquiditeitspool nooit droogstaat. Dit maakt het mogelijk om volledig decentraal DeFi tokens te verhandelen voor traders. Dit is het eerste project die dit met zo’n liquiditeitspool heeft gerealiseerd en dit maakt het niet verwonderlijk dat het project zo snel is gegroeid in vergelijking met anderen.
Een cruciaal kenmerk van gedecentraliseerde systemen is dat iedereen kan deelnemen aan het bestuurssysteem. Om ervoor te zorgen dat dit volledig is geïmplementeerd op Uniswap, heeft het team erachter een native governance token ontwikkelt dat bekend staat als UNI.
Na de lancering werden de UNI-tokens verspreid onder leden van de community die het protocol ooit in het verleden hadden gebruikt. Dit was een van de grootste airdrops waarbij elke gekwalificeerde gebruiker een equivalent van 400 UNI ontving. Reken maar uit wat de waarde van die airdrop tegen de huidige koers is.
Uniswap kan niet worden gescheiden van Ethereum. Om te beginnen wordt het platform mogelijk gemaakt door Ethereum, de basis voor DeFi tokens en projecten. Nog interessanter is het feit dat de maker, Hayden Adams, een Ethereum ontwikkelaar is die het idee voor het protocol kreeg van Ethereum’s Vitalik Buterin.
Hoe werkt Uniswap?
Veel crypto investeerders en handelaren stellen deze vraag waarschijnlijk omdat gecentraliseerde crypto exchanges, zoals Binance, veel populairder zijn. Een reden hiervoor is dat zij eerder beschikbaar waren toen de crypto hype begon.
Beurzen zoals Uniswap werken echter anders door gebruikers toe te staan ERC-20 (tokens ontwikkeld op de Ethereum blockchain) te ruilen zonder centraal toezicht. Op gecentraliseerde beurzen wordt dit gedaan met behulp van een orderboek, waardoor de beurs enige controle over transacties heeft.
Uniswap gebruikt smart contracts voor token pools en gebruikt deze als liquiditeitspools, die worden gebruikt om tokens te verhandelen. In tegenstelling tot gecentraliseerde beurzen waar kosten in rekening worden gebracht door de exchange, staat Uniswap alle gebruikers toe om hun tokens aan de pool toe te voegen en betalen zij vergoedingen wanneer transacties worden gedaan met behulp van dergelijke pools. Liquidititeitsverschaffers ontvangen beloningen, zodat er altijd liquiditeit in de pool aanwezig is. Iedereen kan ook gratis tokens op de beurs listen.
Gebruikers die bijdragen aan de liquiditeitspool ontvangen zogenaamde liquiditeitstokens die als een vorm van verzekering naar hun wallet adres worden gestuurd. Dit komt doordat de bijdrage aan de pool is vergrendeld en alleen toegankelijk is als men de tokens wil opnemen.
Wanneer dit gebeurt, worden de liquiditeitstokens vernietigd en krijgen ze hun tokens terug met hun aandeel in de transactiekosten gedurende de tijd dat hun tokens in de pool waren.
Dit biedt houders van ERC-20 tokens de mogelijkheid om te profiteren van hun assets door ze aan te leveren aan de pool. Na verloop van tijd stapelen de transactiekosten zich op en wordt de beloning aanzienlijk voor het verschaffen van liquiditeit. Dit maakt het een win-win voor elk lid van de community en is een van de redenen waarom gedecentraliseerde systemen zo krachtig zijn.
ERC-20 tokens worden in principe tegen Ether geruild, maar token naar token swaps zijn ook mogelijk. Dat laatste kost echter het dubbele (0,6%) van het geswapte bedrag, terwijl het omruilen tegen ETH slechts 0,3% kost. De transactiekosten wordt betaald met Ether, ongeacht het soort transactie, aangezien de tokens op de Ethereum blockchain draaien.
Dit is de reden waarom de vergoedingen voor DeFi transacties aanzienlijk zijn gestegen in 2020 en nog steeds een probleem vormen. Hopelijk wordt het probleem snel opgelost, aangezien Ethereum samenwerkt met Polygon (MATIC) om de schaalbaarheid te vergroten en zo de kosten te verlagen.
Features van het Uniswap Protocol
Hoewel er zoveel te zeggen is over Uniswap, kan het protocol worden onderverdeeld in de volgende hoofdfuncties:
- Automated Market: Uniswap is een geautomatiseerde market maker. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste kenmerk van het protocol en geautomatiseerde handel in DeFi tokens mogelijk wordt.
- Actieve community participatie: Uniswap geeft de macht aan de community om op vele manieren mee te beslissen over het bestuur, een daarvan is dat leden bijdragen aan de liquiditeitspool die de handel gaande houdt.
- Geen KYC-vereisten: een grote zorg voor gebruikers en vooral cryptohandelaren is KYC. Op Uniswap zijn dergelijke zaken niet vereist en kan iedereen deelnemen terwijl hij zijn identiteit geheim houdt.
- Gedecentraliseerde markt: Als het om Uniswap gaat, is er geen centrale partij die bepaalt wie wat doet en hoe. Het systeem maakt van elk lid van de community een automatische stakeholder.
Wat zijn de bestuursprotocollen van Uniswap?
Uniswap heeft een vrij uniek bestuursprotocol. Hoewel beslissingen over het beheer en de upgrades van het protocol worden genomen door de gemeenschap van UNI houders, bestaat het proces uit drie componenten. Dit zijn:
- UNI Token: Leden van de Uniswap community die tot 10 miljoen UNI tokens bezitten, mogen wijzigingen in het huidige bestuur voorstellen. De stemmen worden vervolgens uitgebracht over een periode van 3 dagen door de rest van de community. De voorgestelde wijziging zal worden uitgevoerd als ten minste 2 dagen als er ten minste 4 miljoen stemmen voor zijn.
- Time Clock: Voorstellen voor bestuursverandering die genoeg stemmen halen, worden in de wachtrij geplaatst voor uitvoering via Time Clock. Het duurt minimaal 2 dagen om van deze fase naar de daadwerkelijke implementatie te gaan. Hoelang een voorgestelde bestuursactie in deze fase blijft, hangt af van het belang van een dergelijke wijziging, en kan oplopen tot wel 30 dagen.
- Governance Module: Governance Module bestuurt de Time Cock. Alle afgeronde en concept voorstellen voor governance-acties worden gecontroleerd via het Time Clock dashboard door de Governance module.
Het UNI token heeft slechts één doel op het Uniswap protocol: Bestuur. Tokenhouders hebben het recht om deel te nemen aan de manier waarop het protocol wordt gerund en kunnen met hun tokens stemmen om beslissingen te beïnvloeden. In de nabije toekomst zullen houders van UNI tokens de volledige controle over het protocolbeheer overnemen wanneer ontwikkelaars zich terugtrekken uit bestuurskwesties.
Dit zal de handen van de tokenhouders nog meer macht geven.
Voordelen van Uniswap (UNI)
UNI-tokens hebben een aantal voordelen, waarvan sommige zijn:
- Mogelijkheid om als valuta te functioneren: UNI tokens kunnen als valuta worden gebruikt. Dit is mogelijk omdat het token een eeuwigdurende inflatie heeft van 2%. Een inflatiecijfer is een kenmerk van een valuta die de meeste cryptocurrencies zoals Bitcoin niet hebben.
- Eigendom van de community: in tegenstelling tot gecentraliseerde beurzen, is Uniswap een volledig gedecentraliseerd handelsplatform dat eigendom is van de community en door hen wordt beheerd. Dit is een grote kracht voor Uniswap en zijn governance token.
- Automatische liquiditeit: met Uniswap is er geen angst voor liquiditeitstekorten. Dit komt door het feit dat het platform een automatische market maker is. Tokenhouders dragen bij aan de liquiditeitspool en worden gestimuleerd met 40% van de betaalde vergoedingen gedurende de tijd dat hun tokens in de pool zitten.
- Geen registratie of KYC: Geen registratie of KYC noodzakelijkheid is een ander krachtig kenmerk van Uniswap. Exchange gebruikers maken zich steeds meer zorgen over hun privacy en dit is een groot pluspunt voor het platform. Geen wonder dat Uniswap zo snel groeit om in een mum van tijd een van de beste DeFi tokens te worden.
- Eenvoudig plaatsen van tokens: met Uniswap kan iedereen zijn tokens onafhankelijk vermelden zonder enige centrale goedkeuring. Gezien de administratieve rompslomp en kosten die gepaard gaat met notering op gecentraliseerde beurzen, zullen de meeste mensen hun token eerst op Uniswap plaatsen.
- Lage kosten: Uniswap rekent een vast bedrag aan transactiekosten van 0,3%. Dit is veel goedkoper dan de kosten die andere gedecentraliseerde en zelfs gecentraliseerde beurzen in rekening brengen.
Nadelen van Uniswap
Hoe goed Uniswap ook is, het heeft ook zijn zwakke punten:
- Neppe tokens: een volledig gedecentraliseerd protocol is een voordeel, maar heeft ook zo zijn nadelen. Bij Uniswap hebben dubieuze projecten gebruik gemaakt van het systeem om neppe tokens te listen. Dit is de reden waarom het wordt geadviseerd dat gebruikers grondig onderzoek doen, voordat ze beslissen welk paar tokens ze willen verhandelen.
- Geen goede waardeopslag: een goede waardeopslag is een cryptocurrency zoals Bitcoin met een beperkt aanbod en zonder inflatie. Door de inflatiecijfer, lijkt UNI meer op een valuta die in de loop van de tijd afneemt in waarde en dus geen goede waardeopslag is.
- Mislukte transacties: Er mislukken vaak transacties bij Uniswap. Dit kan te wijten zijn aan lage gasvergoedingen, waardoor het door miners de transactie niet oppakken. Een andere reden is schommeling in de prijzen van tokens nadat je een prijs hebt gekozen.
- Beperkt door de Ethereum blockchain: de hoge Ethereum gaskosten en de hoge Ethereum koers maken het erg duur om het platform te gebruiken.
Samenvatting
Uniswap is verreweg een van de beste DeFi projecten. Vanwege zijn opzet en unieke aanpak heeft het in korte tijd een aanzienlijk aantal gebruikers aangetrokken en is het nu een van de toonaangevende gedecentraliseerde beurzen.
Vanwege de populariteit van het Uniswap protocol, is UNI token ook erg populair geworden en vrij snel in waarde gegroeid. De kenmerken van het protocol en de technologie geven zowel de exchange als de token een uniek voordeel ten opzichte van concurrenten in het DeFi ecosysteem.
Het is jammer dat de prestaties momenteel worden beperkt door de trage en dure Ethereum blockchain, maar we hopen dat dit snel zal worden verholpen.
Snelle navigatie