Is het te laat om in 2021 in Bitcoin te investeren?

Last Updated on 6 januari 2021 by CryptoTips.eu

Bitcoin is de moeder van alle cryptovaluta en veel mensen twijfelen nog over het investeren in Bitcoin. Moet je nou Bitcoin kopen of niet?

In dit artikel lees je of je te laat bent om in [jaar] in Bitcoin te investeren.

Algehele marktsentiment

In 2017 steeg de Bitcoin koers zo hard, dat het alle aandacht kreeg in mainstream media. Van taxichauffeurs tot aan de bakker om de hoek, iedereen praatte over Bitcoin en altcoins. Het was dan ook een van de grootste bullruns in de geschiedenis. De koers steeg namelijk naar bijna $ 20.000 per BTC.

Veel vroege investeerders hebben mooie rendementen behaald, terwijl late investeerders verlies lijden. Sommige handelaren denken dat nu Bitcoin kopen niet meer het rendement op gaat leveren zoals in 2017. Het jaar 2017 startte namelijk met een BTC prijs van nog geen $ 1.000.

De Bitcoin prijs kan enkel groeien met de komst van nieuwe beleggers en daar is een katalysator voor nodig. Nieuwe investeerders brengen namelijk nieuw geld in de markt. Dit zorgt ervoor dat de prijzen kunnen stijgen.

Het jaar 2020 heeft een volledige omslag laten zien en de katalysator was duidelijk niet de particuliere investeerders, maar de institutionele partijen. Bitcoin beweegt in cycli en dat is opnieuw bewezen. Het jaar sloot af met een koers van $28,994.01.

Het sentiment begint in 2021 zeer positief met all-time high na all-time high. De verwachting is dat meer beursgenoteerde bedrijven, zoals MicroStrategy en Square, en andere grote partijen als PayPal zullen instappen.

Investeringsrisico’s

Iedereen die zegt dat Bitcoin een veilige investering is, die liegt of heeft te veel geld om uit te geven. Bitcoin is een zeer risicovolle investering, omdat de munt op dit moment zeer volatiel is. Prijsdalingen of -stijgingen van tientallen procenten op 1 dag is volkomen normaal. Hoewel de volatiliteit kansen biedt om geld te verdienen, brengt het ook een groot risico met zich mee.

Bitcoin is nog steeds een financieel experiment en staat in zijn kinderschoenen. Grote partijen en instituten wachten aan de zijlijn om te zien hoe zaken verlopen. Dit is inmiddels in 2020 veranderd en steeds meer partijen stappen in.

Een algemene vuistregel is dat je nooit meer geld moet investeren dan je je kunt veroorloven om te verliezen. Daarbij moet je ook geen geld investeren dat je op korte termijn nodig hebt. Denk aan geld voor de huur, hypotheek, boodschappen of voor medicijnen.

Bitcoin wordt snel beïnvloed door zelfs de kleinste geruchten, zoals nieuwe regelgeving in een klein land. Deze kunnen een negatieve of positieve invloed hebben op de prijs van Bitcoin en kan leiden tot grote verliezen voor beleggers.

Tot nu toe heeft Bitcoin 6 opmerkelijke crashes in zijn bestaan ​​meegemaakt, waarbij de munt in de loop van een jaar meer dan 80% van zijn waarde verloor. Maar tot nu toe is Bitcoin altijd sterker teruggekomen.

Kan Bitcoin overbodig worden?

De geschiedenis heeft ons keer op keer laten zien dat de eerste technologische uitvindingen niet altijd degene zijn die in de toekomst weten te overleven. Mobiele telefoons, camera’s en zelfs sociale netwerken hebben dit proces allemaal doorlopen.

Velen verwachten dat de Bitcoin-blockchain niet beïnvloed wordt door dit fenomeen, omdat Bitcoin niet alleen een technologie is, maar een asset met geldwaarde. En het moeilijk is om een ​​netwerk dat is verbonden met geld te destabiliseren. In de toekomst zal natuurlijk blijken of dit echt waar is.

Wel is het zo dat inmiddels al derde generatie cryptocurrency’s ontwikkeld worden. Deze crypto’s zijn vaak sneller, hebben een hogere transactiesnelheid en bieden ondersteuning voor smart contracts. De technologie van Bitcoin is dus al best verouderd. Het team achter Bitcoin probeert dit op te lossen door een extra laag te bouwen bovenop het netwerk, dit wordt het lightning netwerk genoemd.

Het economisch model van Bitcoin

Bitcoin is gemaakt om te voldoen aan een deflatiemodel. 4-jaarlijks vindt er een zogeheten Bitcoin halving plaats. Deze halving halveert de beloning die de miners ontvangen. Het aantal nieuwe munten wordt gehalveerd totdat het een limiet bereikt. Dit heeft als doel dat de waarde van de munt in de loop van de tijd toeneemt.

De laatste halving vond plaats in 2020 en hierdoor werd de beloning gehalveerd tot 6.25 BTC per blok.

Dit is het tegenovergestelde van het systeem dat we gebruiken met fiat-geld, dat vatbaar is voor inflatie en is ontworpen om de valuta te devalueren. Je geld wordt dus minder waard en de koopkracht gaat achteruit. Zeker nu verschillende overheden de geldpersen aanzetten.

Wie zou moeten beleggen in Bitcoin?

Bitcoin kopen is risicovol en Bitcoin is volatiel. Iedereen die belegt in Bitcoin moet uiterst voorzichtig zijn. Beleggen in BTC is niet voor iedere investeerder weggelegd.

Als investeerder kan je je portfolio diversifiëren door een klein percentage aan Bitcoin toe te voegen. Dit heet risicospreiding en wordt door vrijwel alle grote investeerders toegepast.

Conclusie

Of je nu moet investeren in Bitcoin is een moeilijk te beantwoorden vraag. Het hangt allemaal af van de financiële situatie van de belegger en de bereidheid om een risico te nemen door geld in Bitcoin te stoppen.

Er is geen manier om te voorspellen hoe winstgevend een Bitcoin-investering van vandaag zou zijn op de lange of korte termijn. Het beste wat je kunt doen, is de zaak grondig onderzoeken en vervolgens beslissen of je eventuele verliezen kan dragen wanneer het gebeurt.

Een veelgebruikte methode om te investeren in crypto is de Dollar Cost Average methode.